De rigtige vitaminer og mineraler gavner hele familien

Mineraler er godt for hele familien

Mærke

I de fleste familier er varieret kost vigtig. Det er nemlig vigtigt at spise varieret med fokus på at få alle de nødvendige vitaminer hver dag. Mange familier supplerer med vitaminpiller – i sær i vinter halvåret, hvor udvalget at frisk frugt og grønt ikke er det samme som om sommeren.

Nogle glemmer dog at mineraler er lige så vigtige for et sundt og stærkt helbred som vitaminer. Faktisk er mineraler livsnødvendige for os og især når det kommer til børns udvikling – både fysisk og mentalt er mineraler afgørende. Hvis I som forældre, gerne vil sikre en god udvikling er kosten altafgørende. Heldigvis findes de helt naturligt i rigtig mange fødevarer og vi får dem derfor helt automatisk gennem kosten også selvom vi slet ikke tænker over det.

Hvad er mineraler egentligt?

Mineraler  vigtigste for at vi mennesker har et godt helbred og at vores børn kan udvikle sig. Nogle af de vigtigste er:

  • Calcium – Findes i mælk, mælkeprodukter, ost, grove grønsager som broccoli og grønkål og fede fisk.
  • Fosfor – Findes i stort set alle fødevarer, da fosfor er bundet til protein. Kød, mælk, kornprodukter og bælgfrugter indeholder store mængder af fosfor.
  • Jern – Findes i brød og kornprodukter, kød, frugt og grønt
  • Kalium – findes i overalt i kosten, men er mest udbredt i kornprodukter, mælk og grønt

Læs også: Parterapi er stadig svært for mange

Der findes mange flere mineraler og vitaminer og markedet er nærmest en jungle at bevæge sig rundt i.

Hvilken kosttilskud skal jeg vælge til mine børn?

Det er vigtigt at fastslå at kroppen ikke selv producerer vitaminer og mineraler og at vi derfor skal have dem gennem kosten eller via kostskud eller vitaminpiller. Hvis I ikke spiser sundt og varieret, vil det være en god idé at supplere med tilskud for at give kroppen de bedste forudsætninger for at klare dagens gøremål. I en travl hverdag kan det dog være svært at få et godt overblik over udvalget, da der findes et hav af kosttilskud og vitaminpiller på markedet.

Når det gælder vores børn, kan det være en god idé at give dem en multivitaminpille dagligt, hvis du er i tvivl om, om de får deres behov dækket. Indholdet af vitaminer og mineraler er lavere i børnevitaminpiller end i dem til voksne, så du risikerer ikke, at dit barn får for høje doser.

  • Vælg et tilskud med mindre end 365 mg for A-vitamin, 2 mg zink og 6 mg jern pr. dag 
  • Undgå også kosttilskud, der indeholder jod, hvis dit barn drikker mælk.  

Er du i tvivl om, hvilket vitaminprodukt du skal vælge til dig barn kan du finde et stort udvalg af vitaminer og mineraler her.

D-vitamin er vige for børn

D-vitamin styrker kroppens evne til at optage kalk og samtidig styrker det både knogler, led og muskler. Vitaminet findes i mange forskellige madvarer, men det kan være svært at få nok D-vitamin alene gennem maden. Vores primære kilde til D-vitamin er solens stråler og det betyder at det er svært at få tilstrækkeligt D-vitamin i løbet af vinteren. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle både børn og voksne får et dagligt tilskud D-vitamin på 5-10 µg i vinterhalvåret.