Hele familien får store fordele ved at tage kolde brusebade

Er det sundt at tage et koldt brusebad?

Flere og flere familier og par er begyndt at tage iskolde brusebade – men hvorfor nu det? Er der nogle konkrete fordele og er der nogle ulemper? Det vil vi forsøge at komme med en forklaring på her.

Et koldt brusebad er både godt for husstanden på 2 områder:

  1. Sundhed
  2. Økonomi

Hvad betyder det for familiens generelle sundhed?

Et koldt brusebad dagligt har faktisk rigtig stor betydning for familiens generelle sundhed og det er der flere årsager til. Det kolde vand udsætter nemlig din krop for en kortvarig stresspåvirkning og det får din hjerne og krop til at udsende adrenalin, binyrebarkhormoner, humørstoffet serotonin og beta-endorfiner i kroppen – alt sammen stoffer der der dæmper smerter og stress.

Når I tager kolde brusebade, er det dog som regel ikke koldere end 10 grader. Det betyder at du og restens af familien rent faktisk skal stå under den kolde bruser i mindst et minut for at opnå de sundhedsmæssige virkninger – og det kan være svært, i sær for mindre børn.

Når I er færdige med det kolde bad vil I opleve en behagelig og afslappet varmefølelse i hele kroppen, som nogle gange kan vare helt op til 2 timer. Det er lidt den samme følelse I vil opleve I vinterbader og derfor at netop vinterbadning også blevet mere og mere populært de seneste år.

Læs også: Sådan får I som familie mere sundhed ind i hverdagen

Positiv effekt på smerter

Det kolde bad har mange andre positive sundhedsmæssige effekter. Er du eksempelvis plaget af gigt, kan du ofte opleve, at smerten lindres, fordi det kolde vand virker smertelindrende og behageligt.

En anden positive effekt ved et koldt bad er øget fedtforbrænding, forbedret funktion ift. blodsukker- og insulinproduktion, forebyggelse af hjerteproblemer og diabetes, samt forbedring af din søvn, så der er altså ingen undskyldning for ikke at komme i gang.

Økonomi – spar penge på husstandens vandregning

Som familie kan I spare rigtig mange penge på vand og varme – selv hvis I bare tager kolde brusebade engang i mellem. Hvor meget I præcist kan spare afhænger naturligvis af vandprisen og af husstandens varmekilde. Er tommelfingerregel er dog:

1 liter koldt vand koster ca. 7,3 øre

1 liter varmt vand  koster 15 øre

Hvis familien tager et bad på fem minutter, forbruger I i gennemsnit ca. 50 liter. Derfor ser regnestykket således ud:

 

Koldt vand: 3,65 kr.

Varmt vand: 7,50 kr.

Det vil sige, at du sparer 3,85 kr. på at tage et koldt brusebad på fem minutter i stedet for et varmt. På et år bliver det til rigtig mange penge for hele husstanden, så det er bare med at komme i gang.