Sådan får I som familie mere sundhed ind i hverdagen

Mærke

Som børnefamilie kan det være svært at føle, at man lever så sundt som man egentlig gerne ville.

I følge parterapeuter og eksperter har rigtig mange forældre har et stærkt ønske om at lære deres børn at spise sundt og varieret. Og det opdager man hurtigt, som forældre, kan være sværere end man have forestillet sig.

Som udgangspunkt handler sundhed om tre ting – kost og bevægelse og mental sundhed.

5 tips til mere sundhed i kosten i børnefamilien:

  • Tilbyd barnet frugt og grønt udenfor måltiderne. De fleste børn er som regel dødsultne om eftermiddagen efter en lang dag i institution og skole. Tilbyd derfor barnet de grøntsager du havde tænkt dig til maden i ulvetimen. Det er lige sundt om dit barn får spist en gulerod ved siden af frikadellerne eller om eftermiddagen.
  • Gør det hyggeligt og lækkert. En så simpel ting som at skære grøntsagerne ud i stænger og frugten i både, kan gøre en kæmpe forskel for om barnet synes det er indbydende. (Og hånden på hjertet – det synes vi andre da også 😊)
  • Frosne grøntsager er også sunde. Mange børn synes det kan være lækkert at sidde med en skål frosne majs eller ærter og hapse, mens de leger eller ser lidt tv. Og helt ærligt, hvor nemt er det ikke lige at hælde en stor håndfuld frosne ærter i en skål.
  • En klat dressing eller dip udvisker ikke 2 gulerødder. Hvis dit barn ikke lige synes gulerodsstænger er så spændende, så prøv enten at mose en avocado med lidt salt og citron og en klat creme fraiche, eller et par skefulde creme fraiche med lidt salt, citron og evt persille eller basilikum og server til. (Igen et tip der også gælder for voksne 😉)
  • Man må godt snyde! Hak, riv, blend. En kødsauce kan godt indeholde fx 200 g. champignon, 3 revne gulerødder og squash uden børn opdager det. Brug en minihakker eller riv det fint og bland i den varme mad. Blendede grøntsagssupper er de fleste børn også rigtig glade for, tomat, gulerødder, knoldselleri, kartoffel/porre – mulighederne er uendelige.

Læs også: Hvorfor er nogle mennesker utro?

Husk selvfølgelig også altid at smage maden godt til. Prøv evt selv at spise et stykke dampet broccoli med og uden salt i vandet, og smag forskellen.

 

Udover kosten handler sundhed i den grad også om at få bevæget sig i sin hverdag. Der er børn som regel en del foran os voksne, fordi de i løbet af dagen i institutionen eller skolen, får leget og løbet rundt. Men det handler selvfølgelig heller ikke kun om sundhed – men også om at være sammen som familie 😊

For nogle kan det hænge sammen at man få bevægelser ind i hverdagen ved fx at udskifte bilturen med enten cykel eller at gå til institution eller skole. For andre kan det slet ikke lade sig gøre på en travl morgen, og så er der heldigvis masser af andre måde at få bevægelser sammen som familie ind i hverdagen:

  • Byg fx en lille forhindringsbane i stuen, hvor I både skal klatre over forhindringer og kravle under spisebordsstolene. Dine børn vil elske det og I får brugt kroppen imens.
  • Gå en aftentur sammen. En lille tur på 20-30 minutter efter aftensmaden sammen er det hyggeligste. Selvfølgelig er det allerhyggeligste hvis hele familien kan gå sammen, men det kan også være guld værd at gå alene med et barn en forælder ad gangen, hvis det er muligt. Så kan den anden forældre jo rydde op fra aftensmaden imens.
  • En tur i skoven eller på stranden en lørdag formiddag er superhyggeligt, og især hvis man tager en rask lille kaste blade kamp, leder efter flotte muslinger eller klatrer på væltede træer, der også gør turen sjov for børnene.
  • Sæt høj musik på og dans sammen. Hvert familiemedlem vælger en sang og der danses i stuen.
  • Leg kongens efterfølger når I går tur. De fleste børn synes ikke som udgangspunkt at en hel almindelig gåtur er lige så spændende som vi voksne. Lad dem stå på løbehjul, cykle ved siden af eller leg kongens efterfølger og lad barnet bestemme hvordan turen skal gås, hoppes eller hinkes 😊

Det er hårdt at være en børnefamilie og at gå fra at være kærester til forældre og opleve at alle de voksnes behov kommer bagerst i køen for et nyt lille menneske.

Og en vigtig, ofte overset, vigtig del af sundheden i familien, handler om den mentale sundhed. For mange af os kan det være svært at jonglere med forældreskabet, arbejde og helt generelt at få livet til at hænge sammen. Mange børnefamilier oplever at i perioder at leve i to forskellige spor som samarbejdspartnere mere end kærester, der konstant skal aftale logistik løsninger og diskutere hvem der egentlig har fået mindst søvn. Det er helt normalt! Når vi bliver pressede, er det oftest dem tættest på os det går udover.

I de svære, travle perioder, kan det være guld værd at få lidt hjælp fra en udefrakommende til at hjælpe med at passe på kontakten mellem jer. Parterapi er ikke farligt og er slet ikke noget der kun skal bruges når man er lige ved at gå fra hinanden. Parterapi er et sundhedstjek på jeres parforhold, ligesom vi sender bilen til service. En session i ny og næ i de travle perioder kan netop sikre at forholdet får de gunstigste forhold for at komme stærkere igennem det svære perioder sammen, i stedet for i to forskellige spor.