Hvorfor er nogle mennesker utro?

Utroskab - parforhold

Utroskab er for langt de fleste mennesker noget der opleves som et gigantisk tillidsbrug og et kæmpe svigt fra den person vi stolede allermest på. I mange tilfælde vil utroskab betyde at forholdets karakter ændrer sig og aldrig bliver det samme.

Men hvorfor er nogle mennesker utro? Hvad er drivkraften og årsagerne til utroskab? For at få en bedre forståelse for utroskab og hvorfor nogle mennesker er utro, er det vigtigt, at have forudsætningerne på plads. Mange har nemlig tidligere antaget at utroskab altid opstår som et resultat af et dårligt parforhold med manglende fysisk kontakt og sex, og at utroskab er en direkte konsekvens af noget partneren gør eller måske ofte undlader at gøre. Sådan er det bare ikke altid – slet ikke faktisk. Nye undersøgelser af utro menneskers motiver har vist, at utroskab ikke kun forekommer i dårlige parforhold og at utroskab ikke nødvendigvis føre til brud.

Utroskab er ikke en handling rettet mod vores partner

Det er vigtigt at understrege at utroskab ofte slet ikke handler om hverken parforholdet eller parforholdet. Utroskab handle nemlig ofte om den utro selv og derfor er der udelukkende noget de utro gør for deres egen skyld og det er ikke fordi de er onde mennesker eller fordi de er ofre for et dårligt parforhold med manglende passion og lidenskab.

I 2019 foretog en række førende universiteter og forskningsinstitutioner en stor undersøgelse som kortlage danskernes sexliv. Her blev det slået fast, at 23 procent af danske mænd har været deres nuværende partner utro mindst en gang. Det samme har 14 procent danske kvinder. Andre statistikker viser, at omkring halvdelen af danskerne bedrager en partner i løbet af deres liv.

Hvad siger eksperterne?

I sammen undersøgelse bliver det samtid slået fast, at helt op i mod 90 procent af danskerne er glade og tilfredse med deres parforhold – også selv om mange af dem altså er utro alligevel. Det betyder helt konkret at der er masser af andre årsager til utroskab end et dårligt parforhold. Årsager som vi sjældent taler om, da det ofte er forbundet med skam, skyld og vores eget ego.

– Det er et kæmpe problem, at vi har så ubevidst et forhold til utroskab. Så snart vi hører at nogle har været deres partner utro møder vi det ofte med automatreaktioner og fordømmelse. Vi går med det samme hen til det sted, hvor utroskab og parforhold er uforeneligt – det er bare ikke altid sådan. Utroskab er nemlig ikke altid bare noget man er offer for og det handler ofte om noget helt andet.